mandag, mai 19, 2008

Skandaleavslutningen på 17.mai forbigått i stillhet

Avslutningen på den kommunale biten av 17.mai-feiringen var en regelrett skandaler iår. Tradisjonen tro stilte folk opp til Tapto for så å møtes i Tresse og bivåne Hennig Olsen Is sitt bidrag til feiringen med fyrverkeri utenfor Christianholm Festning, tett etterfulgt av glad-jazz fra de glade musikantene i Rabbersvingen Jazzforsamling. Men når de siste gnistene fra fyrverkeriet hadde dalt ned over festningen og sjøen på utsiden var det ikke noen trailervogn-scene med glade jazz-artister som skulle spille og synge sørlandsviser mens glade 17.mai-feirende kristiansandere synger og danser med foran scenen. Folk ble stående i grupper rundt om i Tresse og stusse på hva som var skjedd.
Min gode venn Sveinung Tofteland gikk bort til en bekjent korpsspiller som kunne informere om at kommunen hadde kontaktet Rabbersvingen kort tid før 17.mai og sagt at det ikke ble noe glad-jazz iår. Og ingen vet hva den egentlige grunnen til dette er. I media er saken forbigått i stillehet, og i nettutgaven til Fædrelandsvennen (har ikke fått lest dagens papirutgave) er ikke skandalen nevnt med et ord. For det var skandale det ble. Helt siden ifjor har mengder med mennesker i Sørlandsbyen gledet seg til denne avslutningen på 17.mai-feiringen, for så å bli snytt for den uten at det nevnes med et ord. For det står nemlig i 17.mai-programmet at Rabbersvingen skulle spille etter fyrverkeriet. Det som skulle bli en folkefest ble isteden en flopp, og folk gikk slukøret hver til sitt. Vi for vår del sto en stund og speidet etter medlemmer av 17.mai-kommitéen (lett iøyenfallende med mørk kappe og hatt), men ingen av dem var å se noe sted. Klokelig hadde de gjemt kostymene sine og søkt dekning blant de vanlige menneskene i Tresse inkognito. Vi så de før fyrverkeriet, men de forsvant som dugg for solen etter at siste rakett var avfyrt. Og for deres del var det kanskje det beste, for det var mange flere enn oss som var i harnisk over dette. Hadde vi funnet dem kunne det ha endt med lynsjing.

Det vi antar er årsaken til at det ikke ble noe av Rabbersvingens glade toner er noe som er blitt mer og mer vanlig i dagens samfunn: Klager fra naboene. Det er alltid noen surmagede naboer som må klage dersom det er lyd etter kl 23 på kvelden. Selv om det er bare 1 gang i året. Og iår var til og med 17.mai på en lørdag, og argumenter om at "vi skal tidlig opp på jobb i morgen" faller til jorden som spurver som har hatt et ublidt møte med høyspentledninger - døde. Uansett har ikke Rabbersvingen holdt det gående lenger enn til kl 12 noe år jeg har overvært dem, og det kan det jo ikke sies noe på.
Samtidig kan jeg jo nevne at fyrverkeriet var supert iår også, selv om det av en eller annen merkelig grunn var flyttet til østre side av festningen iår. Det har alltid vært på vestsiden. Lyden var også noe lavere enn ifjor (da smalt det og dundret så det var rene Bagdad-tilstander, og mine ører frydet seg), mens lysshowet absolutt var til stede. For alt jeg vet kan det være naboklager som har vært årsak til dette også.
Til de som bor ved Tresse og medlemmene i 17.mai-kommitéen har jeg bare en ting å si:

SKAMME SÆ! FY SKAMME SÆ!!!

Ingen kommentarer: