fredag, januar 06, 2006

Ny karakterskala for filmer


Jeg har i lengre tid irritert meg litt over hvor mangelfull en terning-skala er i forhold til filmanmeldelsene. Den blir ikke nysansert nok. Derfor har jeg nå utarbeidet en egen skala for at det skal komme tydligere fram hva som faktisk ligger bak karakteren. Det er nemlig ikke så tilfeldig som mange tror.

Skalaen ble lagt ut til allmenn forlystelse på nettsidene til Radio Ung idag.

3 kommentarer:

heidi sa...

du kan jo ikke si at du aldri kommer til å gi en 10'er. det kan jo faktisk være at den sinnsykt gode filemn kommer en gang i fremtide... men det kan vi jo ikke vite nå, for den er ikke laget ennå... si ikke aldri!

Anonym sa...

Enig...teit å utelukke ti'eren helt. En tier burde stå for en film som er en himmelsk fornøyelse å se på, en film som setter seg lenge i kroppen og som du for alltid vil huske. De er få, svært få. Men de fortjener en tier.

agk sa...

Dersom en film vil overgå denne, er den ikke lenger den beste. Den ene. Neo - the One. Derfor kan ikke 10eren gis. Men enhver film med respekt for seg selv må strekke seg etter denne utmerkelsen.
Inntil videre er det 9 som vil beskrive filmen som vil sitte igjen i minnet i laaang tid framover. De er få, men dertil gode.

Det er en grunn til at 10 er satt i parantes. Den finnes, men vil ikke bli gitt før verdens desidert beste film EVER! kommer ut. Som aldri vil overgås.

Saken er den, at mange filmer har kommet den senere tiden og revolusjonert filmmediet. Matrix ga oss wire-action så det holdt. Crouching Tiger ga oss flygende mennesker i store vakre bilder. Men de baner bare vei for nye og bedre filmer, som tar steget videre. Hvis 10 skal gis til alle filmer av dette kaliberet, som gir oss noe helt nytt og banebrytende må vi snart utvide skalaen igjen for å dekke inn de som er enda bedre igjen.
Derfor vil ikke 10 gis. Den er symbolet på det filmskaperne skal strekke seg etter. Men det er i sannsynlighetens område at en 10'er kan deles ut i løpet av min levetid. Så det er ikke umulig. Men inntil da får de nøye seg med 9.